Att gå i mål....

Den där känslan av att lyckas. Att lycka med något man säger sig ha försökt flera gånger tidigare. Något man faktiskt har försökt tidigare, men aldrig lyckats... Det hände mig i torsdags morse. 

Att på morgonen kliva upp på vågen, och äntligen, ÄNTLIGEN - Ä.N.T.L.I.G.E.N!!!!!!!!! När vågen står på 64,3kg, och jag har nått mitt (del)mål och förbi! 
Att den där lilla blå skärmen med digitala siffror kan säga så mycket. Det viktigaste som den fick sagt var: Du har lyckats! 

Jag har så många gånger sagt att: "Nu ska jag lyckas". Och från början har det varit min avsikt. Men ju mer tiden går och både tålamod och motivation försvinner sakta men säkert, har det alltid blivit samma sak. Jag faller tillbaka i gamla vanor, och det som har varit tuffast för mig är den där drogen - Socker! De säger att det är svårare/jobbigare att sluta med socker än med rökning. Jag kan inte säga att jag vet, eftersom jag aldrig haft en cigg i närheten av min mun, men många gånger har det varit sjukt jobbigt! 

Nu har jag kommit i mål, iallafall det första! Mitt mål var att gå ner till 65kg innan Londonresan, och jag har 7 dagar kvar till "deadline", och alltså passerat mitt mål med 0,7kg. Det betyder att jag gått ner 10kg sedan jag vägde som mest 2011. Jag noterade att detta är den lägsta noteringen sedan maj 2009... För mig är det stort!


Folk har frågat mig - hur har du gjort? Vad är hemligheten?
Jag brukar säga att det inte ligger någon hemlighet bakom min viktnedgång, och inte heller någon "diet". 

2012 skrev jag in mig hos Viktväktarna, vilket var en fantastiskt bra start! Jag gick ner typ 5-6 kg men eftersom motivationen försvann i takt med att sockerberoendet tog över igen föll jag tillbaka i gamla vanor och jag gick upp nästan allt igen. Det absolut bästa med VV är att man får äta av allt, utan att behöva utesluta något. Jag hade tidigare testat LCHF men tyckte inte att det passade mig. 
Egentligen skedde den stora förändringen i januari, när jag bestämde mig för att gå ner i vikt inför Thailandsresan. Det gjorde jag, iallafall litegrann. Jag började på 72kg och gick ner till 69kg. Mitt stora sikte var på semesterbilderna, och att inte behöva ta bort bilder som är fina "utom att jag ser tjock ut". 
I Thailand åt jag exakt det jag var sugen på, inger mer - inget mindre, utom en gång när jag satt ensam på rummet och pluggade. Då köpte jag med mig en påse hallon/lakrits-skallar somm jag satt och mumsade på, ch när jag ätit halva påsen var jag inte sugen längre, men åt bara för att det fanns och för att det skulle ta slut. (*Tjockismisstag nr.1) Oftast var jag inte sugen på sötsaker, utan nöjde mig oftast med maten jag åt och drack. Jag drack nästan bara vatten och Coca-Cola, men en restaurang serverade även Zero och då drack jag det. Trodde aldrig att jag skulle säga det, men numera föredrar jag Zero framför Reg....
Väl hemma ifrån Thailand visade vågen positiva siffor. Jag hade gått ner 0,3kg, denna gång utan att ha varit magsjuk! Glädje!
Då kom nästa stora förändring. Jag bestämde mig för att fortsätta att tänka smart med maten, och denna gång bestämde jag mig i hela kroppen, inte bara i huvudet som innan. Det värsta sötsuget var ju borta, eftersom jag inte åt så mycket sötsaker i Thailand, så då verkar det så dumt att gå tillbaka i gamla vanor. Jag bestämde mig också för att hålla mig undan vitt mjöl så gott det går. 
Helgen efter att vi kom hem från Thailand blev vi bjudna på semla hos Kjelle och Maria, och det kändes så himla ofräscht efteråt. Inte pga sockret eller grädden, men pga brödet och mjölet. Jag kände hur det klumpade ihop sig i magen och det kändes inte allt fräscht. 

Här kommer några "grundregler" som funkat för mig:

1. Förbjud inget! Tillåt dig själv att äta saker som du tycker om, och ha inte dåligt samvete! Hur ofta och hur mycket du äter av det goda är upp till dig och ditt sunda förnuft. Jag har försökt att hålla mig till en dag i veckan, men om jag inte är sugen på den dagen har jag inte ätit "bara för att jag får". 

2. Ät tills du är LAGOM mätt. Även om det ligger mat kvar på tallriken! ("Tänk på barnen i Afrika"-köret funkar inte på mig längre eftersom det dör fler människor av "matrelaterade" sjukdomar än av svält numera...) Ligger det ofta mat kvar, ta en mindre tallrik!

3. Välj din mat med omsorg! Ät sådant du tycker känns nyttigt och som du håller dig mätt på länge.

4. TRÄNING/MOTION! Man måste inte nödvändigtvis gymma... Passa på att gå till affären, gå hem ifrån jobbet och ta trapporna så ofta du kan! Se varje tillfälle för vardagsmotion som en möjlighet! 
Försök hitta ett/flera träningssätt som passar dig i smaken. Springa, gå, simma, gymma, gruppträning, skitsamma! All träning är bra träning!
 
5. Sätt upp ett mätbart mål, och delmål! Skriv ner dina resultat och jämför! Jag har haft 1 dag varje/varannan vecka när jag skrivit upp vikt och mått för armar, bröst, midja, mage, höft, övre lår, nedre lår och vader. Fokusera inte bara på vågen, speciellt inte om du börjar träna. Muskler väger mer än fett, och kroppen formas om. Även om det inte står minus på vågen kanske det gör det på måttbandet! Ha tålamod!

6. Gör inte detta för någon annan än dig själv! (om det inte motiverar dig extra såklart) När jag märkte hur mycket bättre JAG mådde av min ändrade kost och träningsvanor ökade min motivation till att fortsätta för MIN egen skull! Ett av mina favoritband FiveFingerDeathPunch har en låttext som motiverar mig ännu mer just gällande detta: "I'm tired of trying to please the world that spins around me. This time I'm doing it for me and me alone" 

Skulle kunna skriva en bok om alla mina tankar, tips och idéer men någonstans handlar det om att DU måste bestämma dig... För DIN skull! 

Lycka till!!
Mot nya mål, och vidare!
XXX



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0